17. 4. 2019

Kaj pomaga pri izraščanju zobkov?

Kako dojenčku pomagam pri izraščanju prvih zob? Ga le več dojim? Kaj pa, če zaradi nelagodja ali bolečin dojenje odklanja? Mu lahko s čim masiram dlesni ali uporabim kakšen pripravek?

Izkušnje mater po vsem svetu kažejo, da večina dojenih otrok ob izraščanju zob najlaže doseže pomiritev z dojenjem – to ni nujno aktivno pitje materinega mleka, ampak nemalokrat tudi rahlo sesanje na dojki, ki jo je otrok pred tem že dodobra izpraznil in je torej val mleka, ki priteka v usteca, že zelo počasen. To dojenčkom najbolj ustreza, kadar niso preveč lačni, vseeno pa potrebujejo sesanje, s katerim odpravljajo napetost in pomirjajo bolečino.

Protibolečinsko materino mleko

Materino mleko vsebuje mnoge naravno pomirjevalne snovi. To so po tako makrohranila, kot so maščobe, pa tudi mikrohranila (npr. določeni hormoni in drugi elementi). Oboji delujejo na otrokovo počutje pomirjevalno, protibolečinsko in uspavalno.

Toplo naročje in topla kopel

Seveda je mogoče, da se kakšen otrok bolj pomiri z dudo ali s predmetom za grizenje, dojko pa občasno krčevito odklanja. Dojenček lahko zaradi izraščanja zob na dojki, kot pravimo, stavka. Toda te stavke so običajno kratkotrajne. Največkrat gre le za kreganje na dojki ali odklanjanje dojke, ki traja nekaj ur, morda polovico dneva ali en dan. Kadar se dojenček krega na dojki in oklica meni, da je to povezano z izraščanjem zobkov, ne vzemite nasveta za suho zlato, kajti kreganje na dojki je veliko pogosteje povezano z mnogimi drugimi vzroki.

Toda kaj storiti, če do tega pride in se otrok noče dojiti? Morda mu pomaga vaše toplo naročje, rahlo zibanje in petje. Čudovita pomoč je lahko vsakodnevna topla kopel, ki ji sledi nežna masaža (če dojenčku prija). Toplota pospešuje pretok krvi in limfe, s čimer lahko posredno pomagamo zobkom nekoliko hitreje izrasti (prebiti dlesen).

Predmeti za grizenje

Skozi stoletja se je razvila vrsta pripomočkov, ki jih matere ponujajo tudi danes. Usmerjeni so predvsem v to, da morebitno oteklo dlesen nekoliko hladijo in jo s tem začasno omrtvičijo ter blokirajo bolečino. V trgovinah lahko kupite različne mehke predmete za grizenje, ki naj bi jih hranili v hladilniku in dojenčku ponudili za žvečenje, ko nastane potreba. Ali to pomaga? Nekateri starši prisegajo na te predmete, ker dojenčki v času, ko jim izraščajo zobje, nasploh radi grizejo. Drugi starši pravijo, da ti predmeti ne pomagajo.

Komplementarna medicina

Nekateri starši posežejo po homeopatskih zdravilih. O tem se posvetujte s homeopatom, saj je treba za dober učinek izbrati pravo homeopatsko zdravilo, ki odraža natanko tiste simptome, ki jih pri otroku opažate. Nimajo vsi otroci pri zobenju enakih znakov. Torej zanje morda ne pride v poštev enaka homeopatska rešitev. Nasveti, ki krožijo na družabnih omrežjih niso splošno primerni.

Eterična olja

Eterična olja so v nekaj minulih letih postala izjemno popularna, toda za majhne otroke, posebej za dojenčke, so lahko včasih problematična. Čeprav se ponujajo kot naravna rešitev, to nikakor ni blag pristop, ampak pristop z močno substanco. Čeprav se odmerja v zelo majhnih odmerkih, je za majhnega dojenčka lahko nek odmerek hitro pretirano močan. Bodite zelo previdni.

Anestetiki in narkotiki

Dlesni so zelo oživčene in občutljive. Prehod katerekoli snovi prek dlesni v občutljive dojenčkove možgane je takojšen. Ker so možgani predvsem prvi dve leti življenja v obdobju najhitrejšega razvoja, jih lahko marsikaj pri tem ovira, zmoti ali obremeni.

Je dobro, da otrok prejema zdravila oz. farmacevtske pripravke z anestetično-narkotičnimi snovmi? Nekateri pripravki so priljubljeni in se rutinsko svetujejo. Nisem jim naklonjena, saj dojenček ni bolan, da bi potreboval zdravilo, niti ni stoodstotnih zagotovil, da se ob redni uporabi škodljivi ostanki teh zdravil ne bodo trajneje naložili v otrokovi ustni votlini, v neposredni bližini ušes ali tudi v možganih. Če takšne snovi uporabljate, skrbno preberite navodila za uporabo in sestavine posameznega pripravka. Pozanimajte se, kako te sestavine delujejo in kaj dajete svojemu otroku.

Masiranje dlesni z alkoholom

Princip hitrega prehajanja narkotične snovi (alkohola) so v starih časih s pridom uporabljali v te namene. Dojenčkom so dudo namakali v vino ali jim s prstom namočenim v vino ali celo žgano pijačo (npr. viski) masirali dlesni. Te nasvete lahko tudi danes še vedno preberete v nekaterih knjigah in člankih. Čeprav prek prsta otrok prejme zelo majhno količino – eno, dve ali tri kaplje –, se učinki hitro kopičijo. Dojenčki so prekomerno občutljivi na učinke narkotikov, kakršen je alkohol, in to že v miniaturnih količinah. Dlesni pa so hitra vstopna točka do možganov. Toplo vam odsvetujem uporabo teh metod. Dojenček je lahko hitro omamljen. Videti bo morda, da je pomirjen, ker bo zaspal. Toda zaspal bo morda zaradi omamljenosti.

Masiranje dlesni z maščobami in čaji

Dlesni lahko otroku masirate tudi na druge načine, brez alkohola, npr. tako da mu predel narahlo drgnete s svojim prstom. Pomemben je pravi pritisk, ki otroku ugaja in razbremeni neprijetno draženje. Na prst, s katerim dlesni masirate, lahko nanašate naravne maščobe, ki jih otrok lahko že tudi je, npr. surovo maslo, hladno iztisnjeno kokosovo ali mandljevo olje.

Dlesni lahko masirate tudi s čajem iz pomirjevalnih blagih zelišč. To so denimo kamilica, šipek ali klinčki. Ta zelišča so protivnega in pomirjajo, vsebujejo tudi eterična olja, toda njihovo delovanje je veliko bolj nežno in varno od stekleničk koncentriranih eteričnih olj.

Izbira načina je vaša, a ob vsem iskanju pravega in najbolj učinkovitega pristopa imejte vedno v mislih, da je pomirjevalne, naravno narkotične snovi, narava že vgradila v materino mleko prav zato, da bi se dojenček ob dojenju pomirjal tudi v teh situacijah in laže prenesel vsakršno bolečino. Zelo pomirjevalno pa je tudi naročje. Najboljša pomoč in pomiritev ste torej vi sami – mati, oče in drugi ljubeči ter potrpežljivi člani družine, ki dojenčka nosijo in tolažijo. Prvo leto kmalu mine. Prvi zobki bodo kmalu izrasli.

© Mojca Vozel, april 2019