11. 3. 2016

Članki

 

Kaj pomaga pri izraščanju zobkov?

Kako dojenčku pomagam pri izraščanju prvih zob? Ga lahko bistveno več dojim? Kaj pa, če zaradi nelagodja ali bolečin dojenje odklanja? Kako učinkoviti so predmeti za grizenje, eterična olja in homeopatija? Mu lahko morda s čim masiram dlesni ali uporabim kakšen pripravek oziroma zdravilo? V nekaterih knjigah sem prebrala, da so včasih otrokom s temi težavami dlesni masirali tako, da so si na prst dali kapljico vina?

 

Ali nočno dojenje kvari zobke?

Antropološke terenske študije in sodobni poizkusi gojenja bakterij na materinem mleku so pokazali, da dojenje ne povzroča kariesa, da materino mleko gradi in varuje otroško zobovje in ga obnavlja. Ravnovesje mikrobov v materinem mleku torej ne vodi v procese gnitja. Ima vaš dojen otrok težave? Dojenje sámo kariesa žal ne more preprečiti, kadar nanj vpliva druga hrana in drugi dejavniki. Zmanjšajte jih na minimum, dojenje pa ohranite, kot otroku ustreza.

 

Zbujanje in spodbujanje novorojenčka zaspančka

Nekateri dojenčki se prve dneve in tedne po porodu ne dojijo dovolj aktivno in zavzeto, da bi dobro napredovali. Ima mati premalo mleka, je dojenček len? Nikar se ne sprijaznite se s prepričanji, da imate »premalo mleka«, da je novorojenček »po naravi lenušček« ali da »nima sesalnega refleksa«, zaradi česar najbrž »z dojenjem ne bo nič«. Mnogo načinov je, kako si lahko pomagate in vzpostavite dojenje.

 

Kako je zacvetel posel z mlečnimi nadomestki

Mineva poldrugo stoletje od izdelave prve komercialne formule za hranjenje dojenčkov. Prodaja umetnega mleka se je takrat začela hitro povečevati, posebej pa je narasla z vzponom prehranske industrije. Promocija novega življenjskega sloga napredne, moderne matere in dojenčka s stekleničko je privedla do drastičnega zatona dojenja. Kako se je to sploh zgodilo in kaj lahko storimo, da bi umetnost dojenja spet postala nekaj običajnega?

 

Sprejemanje odločitve o dojenju

V moderniziranem svetu nosečnici ni vedno lahko razmišljati o tem, ali bo dojila ali ne in zakaj. V večini preteklih družb takšnih pogovorov med ženskami ni bilo, danes pa se dojenje zdaj prikazuje kot pisana paleta možnosti, prepletenih z občutki, ki so lahko za prijetni ali neprijetni. Pretehtajte tako občutke kot dejstva. V čem je materino mleko posebno? Kaj dojenje pomeni za mamo in kaj za otroka?

 

Najpogostejše zmote prvih tednov

V vseh kulturah o dojenju krožijo neresnice in polresnice, ki se prenašajo iz generacije v generacijo. Nekatere zmote so neškodljivi, denimo te, da mora doječa mati na svoj jedilnik uvrstiti določeno hrano ali da (v drugi kulturi) te iste hrane ne sme jesti. Mnoge zmote pa ogrožajo vzpostavljanje dojenja. Preberite nekaj napačnih nasvetov, ki so jih matere deležne v prvih tednih po rojstvu otroka.

 

Ritem spanja novorojenčka

Ko prvič postanemo starši, o vedenjskih vzorcih dojenčkov ne vemo veliko. Pričakovanja so eno, realnost pa drugo. Ritem novorojenčka nas lahko v prvih tednih močno preseneti. Nekatere starše spravlja tudi v stisko, saj ne vedo, ali je z otrokom vse v redu in ali sploh ravnajo prav. Pozorno si preberite, kaj od pričakovati in zakaj, da boste bolj mirni in samozavestni že v prvih tednih.

 

Kako dolgo naj traja podoj? 

Matere v prvih dneh dobijo vrsto nasvetov, kako pogosto, kako dolgo in v kakšnem vrstnem redu naj novorojenčka pristavljajo na dojko. Nekateri nasveti so medsebojno nasprotujoči in povzročajo veliko zmede. Da bi našli »optimalen« ali »pravilen« način dojenja, se s tem ukvarjajo celo raziskovalci. Izsledki študij so precej zanimivi, a dilem običajno ne razrešijo. Včasih jih še bolj zapletejo.

 

Kako dojiti, kadar otrok poliva

V prvih mesečih življenja je polivanje ali povračanje mleka običajen pojav. A od nenehnega brisanja lužic, pranja popackanih oblačil in obveznega podstavljanja pleničk pri podiranju kupčka včasih ni daleč do diagnoze, da ima dojenček zdravstveno težavo, ki ji pravimo gastroezofagealni refluks. Kateri načini dojenja pomagajo? Kaj pa umetno protirefluksno mleko ali gostenje materinega mleka s kosmiči?

 

Dojenček noče jesti – raje se doji

Vsi dojenčki za nemlečno hrano niso pripravljeni v isti starosti. Nekateri se raje dalje dojijo, čeprav so že dopolnili šest mesecev. Morda so radovedni in hrano nosijo v usta, a je ne pojedo. Kaj je narobe, kadar dojenček noče poskusiti ne kašic ne čvrste hrane, ko je že dopolni sedem, osem, devet mesecev ali se bliža starosti enega leta? Ali lahko kaj storimo, da bi se manj dojil in da bi hranjenje za mizo laže steklo?

 

Skupno spanje je razvojni prehod

V zahodni družbi prevladuje ideal zgodnjega osamosvajanja in ločevanja majhnega otroka od staršev. V imenu tega ideala naj bi se otrok čim prej naučil spati v svoji postelji. Je to, da dojenček ali malček spi pri starših, res znak razvajenosti? Se dovolj zavedamo, da mora otrok za samostojno spanje postati zrel, enako kot postane zrel za hojo, govor, samostojno hranjenje in druge razvojne mejnike?

 

V čem je smisel dojenja po prvem letu

Včasih se dojenje znajde na zatožni klopi. Mati se mora zagovarjati, zakaj doji dve, tri ali štiriletnega otroka. Materino ravnanje se lahko okolici zdi pretirano in normalno. Kaj aj lahko odgovorimo na obsojanja, da otroku z dojenjem povzročamo škodo? So kakšni argumenti, ki bi umirili glasne kritike? Imamo dokaze, da dojenje malčkom po prvem, drugem ali tretjem letu ne škoduje in ali jim sploh koristi?

 

Koliko je vredno dojenje

Leta 2012 sem za članek v poslovnem časopisu poiskala nekaj zanimivih številk in mednarodnih izračunov, koliko dojenje v sodobni družbi pravzaprav pomeni v ekonomskem smislu. Koliko lahko današnje družine prihranijo z dojenjem v primerjavi s kupovanjem mlečne formule in zakaj je vredno, da država dojenje čim bolj podpira ne le z besedami, ampak tudi z ugodnimi porodniškimi dopusti?

 

 

Iz medijev

Dojenje je nadomestna popkovina (Revija Zarja, 25. 10. 2016)

100 najpogostejših vprašanj o dojenju in odgovori svetovalke (Ringaraja.net, 25. 10. 2016)

Knjižne novosti – Želim dojiti (Moj malček, št. 102, 2016)

Česa starši ne izvemo o dnevno-nočnem ritmu novorojenčka (Med.over.net,  14. 10. 2016)

Intervju: Vaš dom naj bo svetišče in zatočišče (Iskreni.net, 14. 10. 2016)

Dojenje je starodavno. Zakaj je z njim toliko težav? (Med.over.net, 25. 9. 2016)

Pozdravljen dojenček: Vzemimo ga k sebi, kadar koli to potrebuje (Slovenske novice, 29. januar 2016)

Imunski sistem je doma v črevesju (Delo, 27. januar 2015)

Koliko je vredno materino mleko (Medicina in ljudje, 10. september 2012, str. 18-19)