7. 6. 2016

92. Do kdaj dojiti

 

Mati: Naš desetmesečnik ne kaže več tako velikega zanimanja za dojenje. Polno se je dojil do šestega meseca, uspešno smo uvedli gosto hrano in lepo napreduje. Do kdaj je dobro, da ga ob gosti hrani še dojim? Do kdaj je mleko zanj še potrebno in koristno?

Svetovalka: Dojenje ima svoje biološke in kulturne značilnosti. Biološki temelji so skupni vsem ljudem na tem planetu, prakse pa se od kulture do kulture razlikujejo. V večini kultur matere svoje otroke dojijo 2–4 leta. Za sodobno razvito družbo to več ne velja. V minulem stoletju so se zaradi pritiskov prehranske industrije in drugih vplivov prakse dojenja v našem okolju radikalno spremenile (vpr. 2). Prevladala je težnja po zgodnjem odstavljanju dojenčkov, dojke so postale seksualni simbol, navezanost majhnih otrok nanje ni bila več zaželena. Dojke so nadomeščali mlečni nadomestki in umetne bradavice. Razvili so se miti (vpr. 4), da mnoge matere »nimajo mleka«, da je mleko po prvem letu »le še voda«, da je treba ob uvajanju goste hrane dojenje umikati, da morajo dojenčki po šestem mesecu spati vso noč, da otrok prej prespi noč, če se ne doji, in da je dolgo dojenje škodljivo. Čeprav zagovorniki teh prepričanj svojih trditev ne morejo utemeljiti (študije namreč kažejo nasprotno), mnoge matere zaradi kritik in družbenega pritiska dojenje opuščajo precej prezgodaj.

Mednarodne organizacije na področju dojenja soglašajo, naj bodo dojenčki brez dodajanja druge hrane ali tekočine polno dojeni najmanj prvih šest mesecev življenja, nato pa naj se ob gosti hrani dalje dojijo vse prvo leto, pa tudi drugo leto ali dlje, če si mati in otrok želita. Dojenje v idealnih okoliščinah poteka tako dolgo, dokler otrok potrebe ne preraste in se na svojo pobudo odstavi. Malčki se torej lahko odstavijo naravno, ne da bi morala mati razmišljati, kaj storiti in kdaj.

V prvem letu se dojenčki le izjemoma odstavijo naravno, torej tako, da si dojenja več ne želijo (vpr. 96). Nekateri se naravno odstavijo okoli prvega rojstnega dne. So zdravi in se dobro razvijajo, dojenje pa jim ni več pretirano všeč. V tej starosti mlečnih nadomestkov ni treba kupovati, saj otrok ključne hranilne snovi dobiva s skrbno pripravljeno hrano. Precej malčkov na dojenje pozabi v drugem letu, nekateri pa se želijo dojiti tudi po dopolnjenem drugem letu. Nekateri starejši dojenčki in malčki se od dojenja odstavljajo tako, da se dojijo le enkrat na dan ali enkrat na nekaj dni, odstavljanje pa lahko traja precej dolgo. Drugi se odstavijo v razmeroma kratkem času nekaj tednov ali celo v nekaj dneh. Na trajanje dojenja vplivajo tudi pogledi in prepričanja staršev ter težave in ovire, zaradi katerih se dojenje včasih prej konča (vpr. 93). Dojite, dokler zmorete in dokler obema, otroku in materi, ustreza.

Zakaj je dobro, da se dojenje nadaljuje po prvem letu? Materino mleko ima tudi v kasnejšem obdobju pomembno prehransko, čustveno in imunsko moč. Imunski sistem se razvija nekaj let in prek dojenja otrok ves čas prejema podporo materinega imunskega sistema. Materino telo zaznava, kdaj se otrok doji manj, in koncentracijo imunskih snovi v mleku povečuje. Raziskave kažejo, da vsebnost maščob, beljakovin in železa v mleku bistveno poraste, kadar otrok popije manj kot 400 mililitrov mleka na dan.99 Mleko po prvem letu torej ni »samo voda«. Še vedno vsebuje odlično razmerje hranilnih snovi, ki jih prebavila idealno vsrkajo. Dojenje ves čas krepi tudi razvoj možganov. Na razvoj seveda vpliva tudi druga naravna hrana, posebej tista, ki je nepredelana in čim bliže naravnemu stanju. Dojenje krepi razvoj čeljusti, zobovja in govora. Nadaljevanje dojenja znižuje tveganje različnih bolezni: npr. drisk, črevesnih okužb, vnetij ušes, alergij, kariesa, bolezenske debelosti, sladkorne bolezni v otroštvu in odraslosti. Pri daljšem dojenju upadajo tudi tveganja nekaterih bolezni pri materi, npr. raka dojke in jajčnikov, osteoporoze, slabokrvnosti. Kdaj naj se dojenje konča, je vaša osebna odločitev.

 

Referenca:

  1. Neville MC, Allen JC, Archer PC, Casey CE, Seacat J, Keller RP, Lutes V, Rasbach J in Neifert M. (1991) Studies in human lactation: milk volume and nutrient composition during weaning and lactogenesis. American Journal of Clinical Nutrition, 54(1):81–92.